problems get spacepilot running under ubuntu 6.10

Questions and answers about 3Dconnexion devices on UNIX and Linux.

Moderator: Moderators

Post Reply
smr
Posts: 3
Joined: Tue Jan 23, 2007 12:21 pm

problems get spacepilot running under ubuntu 6.10

Post by smr » Tue Jan 23, 2007 12:46 pm

hello,

i am quite new to linux and absolutely new to spacepilot.

installed spacepilot usb under ubuntu 6.10.

downloaded actual driver version 1-1-1 and installed it.

got first problem:
error while loading shared libraries: libXm.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
googled, installed 'libmotif3' => package. this problem solved.

second problem is:
it seems to me, that the driver is NOT loaded automatically after reboot
when entering manually (as root)
/etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -d usb
the blue light starts lightning.

third problem is:
when trying to execute ./xcube the message
"No driver is running. Exit ..."
is displayed.
looks like the problem described in another thread here.
but at me, the blue window does only pop up for a very very short
time (closing immediately) - it is nearly unreadable, so fast it closes
the window.
when repeating this command for sometimes i believe it is the wanted
application.
but why does it close the window immediately after opening it ?


i know, there is no support for ubuntu but i hope, there will be
any hints ...


some more informations:
- lsusb does display the spacepilot id and name.
i believe this is correct.
- when doing a "ls /proc/bus/input/devices -la" only
"-r--r--r-- 1 root root 0 2007-01-23 20:41 /proc/bus/input/devices"
is displayed.
here i don't have enough knowledge whether this is ok or not.


would appreciate any ideas and hints.

many regards
stefan

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3684
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

more info available ?

Post by UtaSH » Wed Jan 24, 2007 9:26 am

Hi Stefan,

do you get any messages on the command line when you start it from there?

Please add -debug -E to the start of the driver to get more information. The start of the driver would look like this:

/etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -d usb -debug -E

A log file /tmp/3DxWare.log is created then and can and give us more details. Please post the information here.

Uta Ludwig
3Dconnexion

smr
Posts: 3
Joined: Tue Jan 23, 2007 12:21 pm

Post by smr » Wed Jan 24, 2007 1:51 pm

hi uta,

many thanks for your answer.

as far as i remember, there wasn't any message when i tried to
start the daemon yesterday.

today, there are the following 3 lines displayed:
3DxWareUNIX = V1.1.1
Device = SpacePilot
Firmware = V3.10
and also xcube and xvalue are working perfect !

now the questions appear
why didn't it work yesterday and works today ?
and, what will it do tomorrow ? ;-)

the only changes i did today to the linux were to install some new packages.
and among these packages where a lot concerning the X system.
i am remembering x-tools (or similar) and some others like this.

could the absence of needed X packages cause the problems described
yesterday ?



but one problem persists.
the daemon is still NOT loaded automatically after reboot.

i installed it again, but no changes.
the content of the file /etc/inittab is
3d:2345:respawn:/etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -d usb </dev>/dev/null 2>&1
has /etc/inittab to be executable ?
here it is not. fileattributes are: -rw-r--r--


thanks for your help in advance.

regards
stefan

smr
Posts: 3
Joined: Tue Jan 23, 2007 12:21 pm

Post by smr » Thu Jan 25, 2007 6:26 am

hello,

some additional infos...

my last problem was, that the daemon didn't start automatically.

after searching, it looks like, that the init process in ubuntu 6.10 (edgy)
was completly redesigned.
it was written, that the new init-system (upstart) should be 100% compatible
with the old one.
somewhere i found a post, that this is not (always) true.

now, i created a new file in /etc/event.d, similar to tty1.

thats it. the 3dxsrv now starts automatically.

regards
stefan

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3684
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by UtaSH » Thu Jan 25, 2007 6:39 am

Stefan,

thanks for posting this info here. I am glad you could solve the problem.

Uta

tomjennings
Posts: 3
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:40 pm
Location: Los Angeles

Re: problems get spacepilot running under ubuntu 6.10

Post by tomjennings » Mon Mar 12, 2007 12:51 pm

I fixed the 'libXm.so.3' problem very easily.

I had the same error as smr had, but with spacenavigator PE.

Ubuntu 6.10, kernel 2.6.17-10-generic #2 SMP

I run X with fvwm etc (not kde, not gnome, though I have all of Gnome and dev installed).

I too get the missing libXm complaint:

# /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -d usb -debug -E

/etc/3DxWare/daemon/3dxsrv: error while loading shared libraries: libXm.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory

No log file locally or in /tmp is generated.


THE SOLUTION:

# apt-get install libmotif3

That provided the missing lib module.

HansLambermont
Posts: 1
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:53 am

Re: problems get spacepilot running under ubuntu 6.10

Post by HansLambermont » Wed Dec 17, 2008 2:08 am

tomjennings wrote:I fixed the 'libXm.so.3' problem very easily.
...
# apt-get install libmotif3
That provided the missing lib module.
If you don't have a newer libXm.so already, then fine. My system (openSUSE 11.0) has a libXm.so.4 which is a symlink to libXm.so.4.0.0. So I made an extra symlink from libXm.so.3 to libXm.so.4.0.0, ran ldconfig and all is well :

before :

ldd /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv
linux-gate.so.1 => (0xffffe000)
libXm.so.3 => not found
libXt.so.6 => /usr/lib/libXt.so.6 (0xb7f0b000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb7efc000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb7ddb000)
libXtst.so.6 => /usr/lib/libXtst.so.6 (0xb7dd5000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xb7daf000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb7c6b000)
libSM.so.6 => /usr/lib/libSM.so.6 (0xb7c62000)
libICE.so.6 => /usr/lib/libICE.so.6 (0xb7c48000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0xb7c44000)
libxcb-xlib.so.0 => /usr/lib/libxcb-xlib.so.0 (0xb7c41000)
libxcb.so.1 => /usr/lib/libxcb.so.1 (0xb7c28000)
libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xb7c23000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7f7b000)

after :

ldd /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv
linux-gate.so.1 => (0xffffe000)
libXm.so.3 => /usr/lib/libXm.so.3 (0xb7d22000)
libXt.so.6 => /usr/lib/libXt.so.6 (0xb7ccf000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb7cc0000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb7b9f000)
libXtst.so.6 => /usr/lib/libXtst.so.6 (0xb7b99000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xb7b73000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb7a2f000)
libXmu.so.6 => /usr/lib/libXmu.so.6 (0xb7a18000)
libXp.so.6 => /usr/lib/libXp.so.6 (0xb7a0f000)
libXft.so.2 => /usr/lib/libXft.so.2 (0xb79fb000)
libXrender.so.1 => /usr/lib/libXrender.so.1 (0xb79f1000)
libfontconfig.so.1 => /usr/lib/libfontconfig.so.1 (0xb79c3000)
libfreetype.so.6 => /usr/lib/libfreetype.so.6 (0xb794f000)
libz.so.1 => /lib/libz.so.1 (0xb793b000)
libjpeg.so.62 => /usr/lib/libjpeg.so.62 (0xb791a000)
libpng12.so.0 => /usr/lib/libpng12.so.0 (0xb78f3000)
libSM.so.6 => /usr/lib/libSM.so.6 (0xb78ea000)
libICE.so.6 => /usr/lib/libICE.so.6 (0xb78d0000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0xb78cb000)
libxcb-xlib.so.0 => /usr/lib/libxcb-xlib.so.0 (0xb78c8000)
libxcb.so.1 => /usr/lib/libxcb.so.1 (0xb78af000)
libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xb78ab000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7fb1000)
libexpat.so.1 => /lib/libexpat.so.1 (0xb7884000)

(the libXm.so brings in quite a few new libs itself ;-)

regards,
Hans Lambermont

Post Reply