MacOS 11.00 (Big Sur)

Questions and answers about 3Dconnexion devices on macOS.

Moderator: Moderators

Post Reply
ngomes
Moderator
Moderator
Posts: 2493
Joined: Mon Nov 27, 2006 7:22 am
Contact:

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by ngomes » Tue Feb 09, 2021 5:04 am

zoomer wrote:
Tue Feb 09, 2021 4:42 am
I meant that for me, it looks like the 3DConnecxon drivers would irritate the system wide
use of CMD key. Like when I just hit CMD+C/V on my Apple Keyboard.
Either the Driver itself or at least if any 3DConnexion device plugged in (?)
This is unexpected. Are you positive it is reproducible only when the 3Dconnexion driver is installed?

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Tue Feb 09, 2021 6:23 am

Not yet.
Currently I test without plugged in devices.

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Tue Feb 09, 2021 6:30 am

Does uninstalling the driver also wipe out my App Settings/Assignments or are these being kept ?

I am pretty sure that that CMD modifier thing already happened on the Intel Trashcan
with Big Sur and Beta Drivers. And came at one point on M1 Mac Mini replacement while
installations and setup too.

ngomes
Moderator
Moderator
Posts: 2493
Joined: Mon Nov 27, 2006 7:22 am
Contact:

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by ngomes » Tue Feb 09, 2021 6:49 am

zoomer wrote:
Tue Feb 09, 2021 6:30 am
Does uninstalling the driver also wipe out my App Settings/Assignments or are these being kept ?
Driver settings are kept. These include the button mapping assignments and other options.

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Tue Feb 09, 2021 7:01 am

Thank you.

And so far copy/past still works, without devices, but will try a bit longer.

ngomes
Moderator
Moderator
Posts: 2493
Joined: Mon Nov 27, 2006 7:22 am
Contact:

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by ngomes » Tue Feb 09, 2021 7:14 am

zoomer wrote:
Tue Feb 09, 2021 7:01 am
And so far copy/past still works, without devices, but will try a bit longer.
Without devices but with the driver still installed?

There's a difference between having a driver installed with or without device connected and it is quite important.

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Tue Feb 09, 2021 10:12 am

The driver is still installed.
So far it still works. No matter how fast I try CMMD+A in Mail or CMD+C/V in Safari.
But I will reattach the devices later and look at it for a few day before I say if
it is devices, driver or something else.

ngomes
Moderator
Moderator
Posts: 2493
Joined: Mon Nov 27, 2006 7:22 am
Contact:

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by ngomes » Tue Feb 09, 2021 12:36 pm

zoomer wrote:
Tue Feb 09, 2021 10:12 am
The driver is still installed.
So far it still works. No matter how fast I try CMMD+A in Mail or CMD+C/V in Safari.
But I will reattach the devices later and look at it for a few day before I say if
it is devices, driver or something else.
Understood. Thank you.

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Fri Feb 12, 2021 2:06 pm

Hmmh,

I don't get realistic results.
Driver is still there, devices plugged in or not, after reboot or not.
Copy/Paste/CMD+A mostly works but other issues arriving since I use again
my Wacom Cintiq in Pen Mode.
Like certain warning messages or "Little Snitch" ignoring my Pen Clicks.
One time the Dock did not work and instead of open an App brought other
Options.

Also, with 3DConnexion Driver installed after Wacom Driver.
After booting OS, Wacom Pen may take a whole minute after I log in, like it
happened since years.


TL;DR;

my testing results are to confuse and un replicatebal that I copuld really help here.

bollella@icloud.com
Posts: 13
Joined: Thu Feb 11, 2021 11:43 pm

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by bollella@icloud.com » Mon Feb 15, 2021 10:07 pm

ngomes wrote:
Tue Feb 09, 2021 5:04 am
zoomer wrote:
Tue Feb 09, 2021 4:42 am
I meant that for me, it looks like the 3DConnecxon drivers would irritate the system wide
use of CMD key. Like when I just hit CMD+C/V on my Apple Keyboard.
Either the Driver itself or at least if any 3DConnexion device plugged in (?)
This is unexpected. Are you positive it is reproducible only when the 3Dconnexion driver is installed?
I have a similar issue. Having the SP Enterprise in can sometimes cause all three (cntl, option, command) on the Apple keyboard to stop working.
Greg

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Tue Feb 16, 2021 5:01 am

zoomer wrote:
Fri Feb 12, 2021 2:06 pm
I don't get realistic results.

TL;DR;

my testing results are to confuse and un replicatebal that I copuld really help here.
I worked a while without devices, no problems in Safari and Mail.
A few days later uninstalled the 3DConnexion driver, No problems.

Meanwhile I reinstalled the drivers, without devices and still everything good.
So I don't think it is the driver itself that interferes.

Next will be to replug original Space Navigator.
(And I bet it won't harm too)

If that works too, I will add my CADMouse USB.

ngomes
Moderator
Moderator
Posts: 2493
Joined: Mon Nov 27, 2006 7:22 am
Contact:

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by ngomes » Tue Feb 16, 2021 6:39 am

zoomer wrote:
Tue Feb 16, 2021 5:01 am
Next will be to replug original Space Navigator.
(And I bet it won't harm too)

If that works too, I will add my CADMouse USB.
Thank you, zoomer.

Our expectation is the driver being completely silent (doing nothing) if no supported devices are connected.

If there is a driver issue causing these spurious effects (modifier keys not working in keyboard) as you reported, then it's unlikely to be reproducible unless a device is connected.

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Fri Feb 19, 2021 10:22 am

zoomer wrote:
Tue Feb 16, 2021 5:01 am

Next will be to replug original Space Navigator.
(And I bet it won't harm too)

If that works too, I will add my CADMouse USB.
I had Driver installed, again with a few reboots in between
and original Space Navigator plugged in and in use.
There weren't any Problems in Mail and Safari with CMD Modifier Keys
for a long time now.


But Yesterday evening I also re-plugged my CADMouse.
And now the issues with CMD key seem to slowly come back.

CMD+A in Mail fails about every 3rd time
(so far no jump to last line though)
CMD+X/C/V in Safari seems to still work.

BTW,
I use a non_US, german QWERTZ DE Apple USB keyboard.
Maybe that Language Setting brings some extra complexity in keyboard
input reading that it may interfere with CADMouse,
while US users see no issues (?)

ngomes
Moderator
Moderator
Posts: 2493
Joined: Mon Nov 27, 2006 7:22 am
Contact:

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by ngomes » Fri Feb 19, 2021 10:54 am

zoomer wrote:
Fri Feb 19, 2021 10:22 am
I use a non_US, german QWERTZ DE Apple USB keyboard.
Maybe that Language Setting brings some extra complexity in keyboard
input reading that it may interfere with CADMouse,
while US users see no issues (?)
Unlikely as the key codes are always the same (all the system mappings to actual character different).

Also, we have an office in Germany where some of the engineers (including macOS developers) work.

zoomer
Posts: 158
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:53 am

Re: MacOS 11.00 (Big Sur)

Post by zoomer » Fri Feb 19, 2021 2:02 pm

Yes,

it seems to be more related to the experiences of the other User in the other Thread that has
experienced similar behaviors. I already joined that thread.

Post Reply